Tuesday, January 31, 2012

::CHARLIE::

ASSALAMUALAIKUM. . .

okeh..arini terasa nk bercerita pasal charlie la!
CHARLIE??
pa jadah 2??
charlie's angles ker???
woooooooooooo...
BUKAN OKEH!
ni spesis serangga
ak dgr nama nih time kat KMPP..
time tuh roomate ada warning

"carefull yeah..kat sini ada banyak charlie:)"

gelaks berguling2 gak la bila ak dgr nama tuh..
mana xnya..glamer ja nama dia kan??...

roomate ak kata lg..kawasan utara ni byk charlie..
tambah2 kawasan bendang..
lagi la ak gelaks nates...
dgn bongkaknya..ak kata..

"rumah sy depan bendang..da 10 tahun lebey kot dok ctu..xpenah kena pommm..."

TAPI
sekali kenaaaaaa....
sakit baq anggggggggggggggggggggggg!

1st day ::korang akan nampak macam kena calar jer..((eleyhh..xsakit pomm))
2nd      ::merah2..mula mengelembung..((err..pedih la jugakk))
3rd      ::gatal+pedihh weiiiiii

::bagi sesapa y penah kena..dia taw la..bagaimana azabnya kena::

ambil masa gak la nk sembuh...
dekat seminggu 2 gak la..
ley demam jugak la bagi kanak2 yang kena ni...
paling ak BARA sgt..
sbb bila kena CHARLIE ni..dia tggalkan TANDA KENANGAN  parut!
err..seteress~



okeh..mari kita berkenalan ngan charlie!

  • NAMA AM:: Kumbang Rove
  • NAMA KAMPUNG:: Semut Semai, Semut Kayap
  • NAMA GLAMER:: Charlie 
  • kurus macam kerengga..
  • badannya berwarna kuning manakala bahagian atas, bawah abdomen ngan kepala berwarna gelap..
  • bila terasa diri terancam..dia akan menaikan bahagian abdomen ala2 kalajengking..kononya nk takotkan musuh laaa...((hey charlie..bila masa lak ak nk jadi musuh ang?))
  • Mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang.
  • Bahagian tengah abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras dikenali sebagai “elitron”. 
  • Di bawah sayap keras ini terdapat sepasang sayap lutsinar yang dilipat kemas. 
  • Selalunya, charlie ini merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut..



korang ley jumpa spesis ni. . . 
  • kawasan sawah padi
  • padang sekolah(rumput)
  • merupakan serangga karnivor dan memakan lain-lain serangga yang lebih kecil. 
  • merupakan serangga yang memainkan peranan penting dalam kawalan biology untuk mengawal serangga perosak padi.


PERINGATAN:



  • tempat pebret charlie ni adalah tempat2 mempunyai cahaya..si kecil nih  amatlah tertarik dengan cahaya pada waktu malam, so tutupla ea or kurangkan penggunaan lampu .
  • Jangan lupa tutup semua pintu dan tingkap.
  •  Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya.
  •  Jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus dan tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengankumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air.
  • tapi kalo ak..ak suka jentik jerr charlie tuh..xpon kalo jumpa..aku salotep jer dia..sebab ada mitos yg mengatakan kalo picit..nanti lg banyak charlie dtg..errr..tuh ak xsure^__^
  • if korang nak picit..make sure tangan tuh berlapit la eaaa..
  • sebab pe ea??try la picit tanpa alas pape..then u can feel it!
  • haaaaaaaa!sebelum tido tuh..check la sekitar katil tuh..kot2 nanti korang tido sekali ngan charlie lakk..xpasal2 kena cium ngan charlie...ngee~
  • Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.


Keadaan Apabila diganggu


Keadaan diatas air


Keadaan saat ingin terbang










::ingatkan dah berakhir detik2 ngeri kat matrik dlu..tapi kena attack pulak kat ostel lg..bila lah nk hilang parut T_T::

2 comments:

  1. erik still ngat g mata mayo!!!teruk kottt..macam kena tumbuks jer...ngeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete